Turun Sanomat julkaisi tänään mielenkiintoisen, aikasemmin tiedelehti Sciencessa julkaistun, tutkimuksen siitä, miten suuri osa ihmisistä uskoo evoluutioteoriaan. Tutkimuksen mukaan 65 prosenttia suomalaisista pitää kehitysoppia oikeana ja noin 30 prosenttia vääränä. Kumpaankohan itse kuulun? Molempiin tai sille välille.Tai listan ulkopuolelle. Turun Sanomien mukaan suomalaisten suhtautuminen on paljon epäilevämpää kuin monen muun Euroopan maan, mutta koko maailman mittakaavassa keskitasoa.

Mistäköhän tieteen epäily sitten juontaa juurensa? TS:n jutun mukaan Yhdysvalloissa on kahdenkymmenen vuoden ajan pyydetty ihmisiä ottamaan kantaa väitteeseen "Nykyiset ihmiset ovat kehittyneet aiemmin eläneistä eläinlajeista". Haluaako ihminen vastustamalla väitettä erottautua muusta luonnosta? Tehdä itsestään paremman, ylevämmän, ja kieltää eläimellisen puolensa? Vai estääkö usko/uskonto häntä vastaamasta myönteisesti?

Se siis, mikä meille kaikille, no ainakin suomalaisille otaksuisin, opetetaan koulussa täytenä totena, onkin aikuisiällä täysin vaihtoehtoinen totuus, josta voidaan järjestää äänestyksiä. Mielenkiintoista. Ehkäpä yhteiskunta näkee asian niin, että lapsen maailma on turvattava tieteellisillä totuuksilla, jotka on luettavissa kirjoista ja joihin voi palata, kun tuntuu vaikealta ymmärtää jotain. Mutta mikä lopulta tekee näistä sitten niin kovin paljon erilaisempia kuin uskonnolliset kirjat? Ihmisen kädestä se teksti on joka tapauksessa tullut, mutta entä sitä ennen...?